Αίγινα

Τουριστικός οδηγός : Αργοσαρωνικός


Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου και πρωτεύουσα της είναι η πόλη της Αίγινας που βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού.

πόλη Αίγινας

Στην πόλη της Αίγινας, όπου βρίσκεται και το λιμάνι του νησιού, θα βρείτε καταλύματα για την διαμονή σας, ταβέρνες, καφετέριες και διάφορα καταστήματα με σουβενίρ.

Κολώνα

Ένα από τα αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφτείτε στην πόλη είναι το Αρχαιολογικό μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος ιερού Δελφίνου Απόλλωνα όπου βρίσκεται η «Κολώνα».

Πύργος Μάρκελλου

Μερικά ακόμη από τα αξιοθέατα της πόλης είναι:

  • Το Ιστορικό και Λαογραφικό μουσείο, στο οποίο υπάρχουν παραδοσιακά αντικείμενα, εργαλεία και έπιπλα
  • Το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο, κατασκευασμένο από τον Ιωάννη Καποδίστρια, το οποίο χρησιμοποιήθηκε παλιότερα και ως φυλακή
  • Ο Πύργος του Μάρκελλου
  • Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου

Πέρα από την πόλη, υπάρχουν στο νησί αρκετά ακόμη σημεία και τοποθεσίες με τουριστικό ενδιαφέρον.

παραλία Αγίας Μαρίνας

Από τις πιο τουριστικές περιοχές της Αίγινας είναι το παραθαλάσσιο χωριό της Αγίας Μαρίνας, σε απόσταση περίπου 14 χλμ ανατολικά από την πόλη. Εκεί θα βρείτε μία από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού.

ναός Αφαίας

Σε κοντινή απόσταση από την Αγία Μαρίνα (περίπου 2 χλμ βόρεια), βρίσκεται ο δωρικός ναός της Αφαίας (Αθηνάς), ο οποίος χτίστηκε το 500-490 π.Χ. και είναι ένας από τους καλύτερα σωζόμενους της εποχής του. Επιπλέον, σε απόσταση περίπου 500μ από το ναό της Αφαίας, θα βρείτε και το μοναστήρι του Αγίου Μηνά.

Μονή Άγιου Νεκτάριου

Περίπου 6 χλμ ανατολικά από την πόλη της Αίγινας βρίσκεται η περιοχή της Παλαιοχώρας, όπου παλιότερα ήταν χτισμένη η πρωτεύουσα του νησιού. Σε εκείνη την περιοχή βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, ο οποίος είναι και ο πολιούχος του νησιού.

Στη νοτιοδυτική άκρη του νησιού βρίσκεται το γραφικό χωριό Πέρδικα. Στο λιμάνι της Πέρδικας θα βρείτε ψαροταβέρνες και απέναντι από το χωριό βρίσκεται το μικρό νησάκι Μονή.

Στην βόρεια πλευρά του νησιού βρίσκονται οι παραθαλάσσιοι οικισμοί Σουβάλα και Βάγια, οι οποίοι είναι δύο ακόμη τουριστικοί προορισμοί της Αίγινας.

Στην βορειοδυτική άκρη του νησιού θα βρείτε το μουσείο Χρήστου Καπράλου, όπου φιλοξενούνται εκθέματα του γνωστού γλύπτη. Εκεί κοντά βρίσκεται επίσης και το Νεκροταφείο των Αιγινητών Σαλαμινομάχων.

φυστίκια Αιγίνης

Από τα τοπικά προϊόντα του νησιού σίγουρα το πιο φημισμένο είναι τα φυστίκια Αιγίνης. Στην Αίγινα θα βρείτε επίσης κοπανέλια, που είναι τα παραδοσιακά κεντήματα του νησιού. Επίσης, μία από τις παραδοσιακές συνταγές που μπορείτε να δοκιμάσετε στο νησι είναι η τηγανόσουπα, μια σούπα με θαλασσινά.

Μονοήμερη εκδρομή στην Αίγινα

Αφού είχαμε δει online τα δρομολόγια από Πειραιά για Αίγινα, αποφασίσαμε να πάμε για μια ημερήσια εκδρομή στο νησί. Στην αρχή σκεφτόμασταν να κλείσουμε ακτοπλοϊκά εισιτήρια 1-2 μέρες πριν την εκδρομή μας, για να είμαστε σίγουροι, αλλά τελικά είδαμε μόνο τις τιμές για το ferry boat και το "δελφίνι" για να ξέρουμε πόσο είναι το κόστος της διαδρομής και είπαμε να πάμε στο λιμάνι και να τα αγοράσουμε από εκεί.

Στην προκειμένη περίπτωση μας βόλεψε που δεν είχαμε αγοράσει τα εισιτήρια από πριν γιατί το πρωινό δρομολόγιο που υπολογίζαμε να πάρουμε από τον Πειραιά δεν θα το προλαβαίναμε τελικά, γιατί αργήσαμε να ξυπνήσουμε και φτάσαμε κανά δυο ώρες αργότερα :-)

λιμάνι Αίγινας

Το ταξίδι μας μπορώ να πω ήταν αρκετά άνετο με το καράβι, ο καιρός ήταν καλός, η θάλασσα ήρεμη και ο ουρανός καθαρός! Χρειάστηκε κάτι παραπάνω από μία ώρα για να φτάσουμε στην Αίγινα και η ώρα πέρασε αρκετά εύκολα, καθίσαμε έξω και κοιτάζαμε την ωραία θέα!

Μόλις φτάσαμε στο νησί και κατεβήκαμε από το πλοίο βγάλαμε τα εισιτήρια της επιστροφής για το βραδινό δρομολόγιο και πήγαμε στο ΚΤΕΛ να πάρουμε το λεωφορείο, μιας και αυτοκίνητο δεν είχαμε μαζί μας αλλά θέλαμε να πάμε μια βόλτα μέχρι την Αγία Μαρίνα, με δύο ενδιάμεσες στάσεις, μία στον Άγιο Νεκτάριο και μία στο ναό της Αφαίας.

δωμάτιο Αγίου Νεκταρίου

Δεν χρειάστηκε να περιμένουμε καθόλου, γιατί την ώρα που βγάλαμε τα εισιτήρια έφευγε το λεωφορείο και έτσι ξεκινήσαμε για το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου. Εκεί συναντήσαμε αρκετό κόσμο και είχαμε την ευκαιρία να δούμε και το δωμάτιο στο οποίο έμενε ο Άγιος Νεκτάριος.

ναός Αφαίας

Στο μοναστήρι καθίσαμε λιγότερο από μία ώρα για να προλάβουμε το επόμενο λεωφορείο που θα περνούσε και να συνεχίσουμε προς το ναό της Αφαίας. Φτάσαμε στον αρχαιολογικό χώρο, είδαμε τον εντυπωσιακό δωρικό ναό και από το σημείο εκείνο είχε και ωραία θέα προς την θάλασσα.

Από εκεί κατηφορίσαμε πάλι με το ΚΤΕΛ στο χωριό Αγία Μαρίνα, όπου εκεί περπατήσαμε κατά μήκος της παραλίας, για να φτάσουμε στην άκρη της όπου βρίσκεται το μικρό γαλανόλευκο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας.

Αγία Μαρίνα

Καθίσαμε στο χωριό να ξεκουραστούμε και μετά με κάποιο επόμενο δρομολόγιο επιστρέψαμε νωρίς το απόγευμα στην πόλη της Αίγινας για να κάνουμε μια βόλτα και εκεί. Πήγαμε μια βόλτα προς το αρχαιολογικό μουσείο αλλά δεν το προλάβαμε ανοιχτό, όμως έστω και από έξω είδαμε την περίφημη «Κολώνα» στον αρχαιολογικό χώρο όπου υπήρχε ο ναός του Απόλλωνα.

εκκλησία Αγίου Νικολάου

Μετά κάναμε κάποιες βόλτες στην πόλη, είδαμε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τα δύο ψηλά καμπαναριά που φαίνονται από μακρυά σαν "πύργοι", περάσαμε μια βόλτα έξω από το λαογραφικό μουσείο αλλά και από τον εντυπωσιακό Πύργο Μάρκελλου.

Επισκεφτήκαμε επίσης και κάποια τουριστικά καταστήματα και κάπως έτσι πέρασε η μέρα και ήρθε η ώρα να πάρουμε τον «θαλάσσιο» δρόμο της επιστροφής προς Πειραιά.

Ομολογουμένως συμπιέσαμε αρκετά το πρόγραμμα για να συμπεριλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα στα πλαίσια μιας μονοήμερης εκδρομής αλλά εκ των προτέρων δεν είχαμε σκοπό να πάμε στην Αίγινα για διακοπές και ξεκούραση, οπότε είμασταν προετοιμασμένοι ψυχολογικά για την σχετική κούραση που συνεπάγονται όλες αυτές οι δραστηριότητες μέσα σε μία μέρα.