Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά βρίσκεται στο Ιόνιο, είναι το μεγαλύτερο νησί των Επτανήσων και βρίσκεται νότια της Λευκάδας και βόρεια της Ζακύνθου.

Προστάτης του νησιού είναι ο Άγιος Γεράσιμος, το μοναστήρι του οποίου βρίσκεται στα Ομαλά, σε απόσταστη περίπου 15 χλμ δυτικά από το Αργοστόλι.

Το αεροδρόμιο «Άννα Πολλάτου» βρίσκεται στη νότια Κεφαλονιά, σε απόσταση περίπου 9 χλμ από το Αργοστόλι.

Το Αργοστόλι και το Ληξούρι

Το Αργοστόλι είναι η πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς. Παρόλο που το 1953 καταστράφηκε από σεισμό, ξαναχτίστηκε διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Ο κόλπος του Αργοστολίου, είναι από τα ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου.

Αξιοθέατα της περιοχής:

  • Ο κυκλικός φάρος των Αγίων Θεοδώρων, στη χερσόνησο Φανάρι
  • Η γέφυρα του Δράπανου
  • Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα
  • Η Kοργιαλένειος Βιβλιοθήκη
  • Το Aρχαιολογικό Mουσείο
  • τα ερείπια της αρχαίας πόλης Κράνη
  • Οι Καταβόθρες στη χερσόνησο της Λάσης

Το Ληξούρι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κεφαλονιάς και μερικά από τα αξιοθέατα της περιοχής:

  • Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη,
  • Η Φιλαρμονική Σχολή,
  • Το Μουσείο Ληξουρίου

Επιπλέον οικισμοί και χωριά της Κεφαλονιάς

Φισκάρδο

Το Φισκάρδο είναι ένας αρκετά δημοφιλής τουριστικός προορισμός, βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού και το λιμάνι του συνδέεται με δρομολόγια πλοίων με την Λευκάδα

Η Άσσος είναι ένα γραφικό χωριό που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού και χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η στενή λωρίδα γης που ενώνει την χερσόνησο με το υπόλοιπο νησί.

Ο Πόρος βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά της Κεφαλονιάς και το λιμάνι του συνδέεται με δρομολόγια πλοίων με την Κυλλήνη.

Η Σάμη είναι μία παραθαλάσσια κωμόπολη περίπου στο μέσο της ανατολικής πλευράς της Κεφαλονιάς και είναι το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού. Συνδέεται με δρομολόγια πλοίων με την Πάτρα και απέχει περίπου 26 χλμ από το Αργοστόλι.

Η Αγία Ευφημία είναι ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται στο μέσο περίπου της διαδρομής από τη Σάμη προς την παραλία Μύρτος.

Παραλίες του νησιού

Στην Κεφαλονιά υπάρχουν πολλές παραλίες σε διάφορα σημεία του νησιού. Μερικές από τις πιο γνωστές παραλίες είναι οι εξής:

  • Ο Μύρτος, βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, σε απόσταση περίπου 8 χλμ βορειοδυτικά της Αγίας Ευφημίας
  • Η παραλία Αντίσαμος, στην ανατολική πλευρά του νησιού, κοντά στο χωριό Σάμη
  • Ο Μακρύς Γιαλός, βρίσκεται στη νότια Κεφαλονιά, σε απόσταση 3 χλμ περίπου από το Αργοστολι, στην περιοχή Λάσση
  • Η μεγάλη παραλία στο παραθαλάσσιο χωριό Σκάλα, στην νοτιοανατολική άκρη του νησιού
  • Η παραλία Ξι, σε απόσταση περίπου 7 χλμ νότια από το Ληξούρι.
  • Οι Πετανοί, βρίσκονται στην δυτική πλευρά της Κεφαλονιάς, σε απόσταση περίπου 14 χλμ βορειοδυτικά από το Ληξούρι.

Μοναστήρια της Κεφαλονιάς

Κοντά στη Σάμη, σε έναν λόφο στο δρόμο προς την παραλία της Αντίσαμου, βρίσκεται η Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Αργιλιων, από την οποία έχει περάσει ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.

Η Ιερά Μονή Κηπουραίων βρίσκεται στην δυτική Κεφαλονιά, σε απόσταση περίπου 15 χλμ από το Ληξούρι και εκεί φυλάσσεται η εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου καθώς και τεμάχιο Τιμίου Ξύλου.

Στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται το χωριό Πόρος το οποίο είναι και ένα αρκετά πολυσύχναστο λιμάνι. Σε απόσταση περίπου 6 χλμ από τον Πόρο βρίσκεται η Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Άρτου, όπου υπάρχει και ένας αναπαλαιωμένος Μεσαιωνικός Πύργος.

Στην ανατολική πλευρά της Κεφαλονιάς, στο μέσο περίπου της περιοχής ανάμεσα στη Σάμη και την Αγία Ευφημία, βρίσκεται η Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Θεμάτων (τα "Θέματα" όπως την λένε οι ντόπιοι).

Στη νότια Κεφαλονιά, στο χωριό Περατάτα, βρίσκεται η Μονή Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς, όπου υπάρχει και το Εκκλησιαστικό Μουσείο με σπάνιες εικόνες, χειρόγραφα, είδη εκκλησιαστικής τέχνης και πολλά ακόμη εκθέματα.

Επίσης, στο βόρειο τμήμα του νησιού, σε απόσταση 2 χλμ περίπου από τα Δεφερανάτα, βρίσκεται η Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου Παλαιοχέρσου.

Οδηγός επιβίωσης στην Κεφαλονιά

(γράφει ο Άρης Γεράκης)

Η κεφαλονίτικη κουζίνα είναι Μεσογειακή, με κοινά συστατικά τα λαχανικά, το ψάρι και το ελαιόλαδο. Τοπικές σπεσιαλιτέ που συνιστώ είναι η αλιάδα (είδος ρευστής σκορδαλιάς που περιχύνεται πάνω από βραστό ψάρι και βραστά λαχανικά), τα τσιγαρίδια (μίγμα χόρτων και μυρωδικών μαγειρεμένων στην κατσαρόλα) και η κρεατόπιτα. Σε εστιατόρια τύπου μαγειρείου μπορεί κανείς ακόμα να δοκιμάσει τσιγαρίδια κσι κρεατόπιτα. Οι άλλοι δύο τρόποι για να δοκιμάσει κανείς τοπικές συνταγές είναι να δειπνήσει με κεφαλονίτικη οικογένεια, ή να τις παρασκευάσει μόνος/η του.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Κεφαλονιάς είναι η θάλασσα. Το νησί διαθέτει μερικές από τις καλύτερες παραλίες στην Ελλάδα. Ο Πλατύς και ο Μακρύς Γιαλός είναι καλές και καθαρές παραλίες και φτάνονται με τα πόδια από το Αργοστόλι. Κατά την τουριστική περίοδο έχουν αυξημένο κόσμο, αλλά υπάρχουν πολλές καλές παραλίες σε όλο το νησί.

Το κλίμα της Κεφαλονιάς επιτρέπει το κολύμπι κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους, με εξαίρεση μια περίοδο χαμηλών θερμοκρασιών κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο. Διαφορετικά, το χειμώνα οι θερμοκρασίες δεν πέφτουν κάτω από τους 15-18 C, οπότε ο κυριότερος περιοριστικός παράγοντας για κολύμπι είναι οι άνεμοι. Ισχυροί νοτιάδες κατά το φθινόπωρο και το χειμώνα προκαλούν κύμα.

Η Κεφαλονιά προσφέρεται για περιηγήσεις. Το τοπίο είναι εντυπωσιακό και πολύμορφο. Η ακτογραμμή είναι βαθιά εγκολπωμένη. Ο Αίνος (1627 μ.), από τις υψηλότερες κορυφές σε Εληνικό νησί, το χειμώνα είναι συχνά χιονισμένος. Κάτω από το έδαφος, τα ασβεστολιθικά πετρώματα σχηματίζουν καρστικά φαινόμενα όπως σπήλαια και υπόγειες λίμνες, μερικά από τα οποία μπορεί να επισκεφθεί κανείς το καλοκαίρι.