Λέσβος

Η Λέσβος βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο και είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδος.

Πρωτεύουσα και λιμάνι της Λέσβου είναι η Μυτιλήνη, η οποία βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Μερικά από τα αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφτείτε στην πόλη της Μυτιλήνης είναι το Αρχαιολογικό μουσείο, ο Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Αθανασίου, το Βυζαντινό μουσείο, το Γενί Τζαμί, το Τσαρσί Χαμάμ και το Κάστρο.

Στην περιοχή Βαρειά, σε απόσταση περίπου 4 χλμ από το κέντρο της Μυτιλήνης, θα βρείτε το μουσείου του γνωστού λαϊκού ζωγράφου «Θεοφίλου», καθώς και το Μουσείο - Βιβλιοθήκη Τεριάντ (Teriade) το οποίο φιλοξενεί τα «Μεγάλα Βιβλία» και άλλα εκθέματα του Στρατή Ελευθεριάδη.

Η Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ, απέχει περίπου 14 χλμ από την Μυτιλήνη και είναι ένας σημαντικός προορισμός θρησκευτικού τουρισμού, ιδιαίτερα την περίοδο του Πάσχα. Επιπλέον, η Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου, βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού σε απόσταση περίπου 1 χλμ από τον Μανταμάδο.

Στη νότια πλευρά του νησιού βρίσκονται τα Βατερά όπου υπάρχει μία από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού. Στον οικισμό που βρίσκεται κατά μήκος της παραλίας θα βρείτε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για την διαμονή σας, ταβέρνες και άλλα τουριστικά καταστήματα.

Στην περιοχή ανατολικά από τα Βατερά, σε απόσταση περίπου 40χλμ από την Μυτιλήνη, βρίσκεται το Πλωμάρι, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λέσβου. Το Πλωμάρι φημίζεται για το ούζο που παράγει και θεωρείται «η πατρίδα του ούζου». Περίπου 3 χλμ ανατολικά από το κέντρο του Πλωμαρίου, βρίσκεται η παραλία Άγιος Ισίδωρος.

Ο Μόλυβος (ή Μήθυμνα) βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού και είναι ένας από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του νησιού. Είναι ένας όμορφος παραθαλάσσιος οικισμός με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και ένα από τα αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφτείτε εκεί είναι το Κάστρο Μολύβου.

Στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού βρίσκεται το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, ένα διατηρητέο μνημείο της φύσης και στο χωριό Σιγρί, μπορείτε να επισκεφτείτε το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, ενώ ένα ακόμη από τα αξιοθέατα της περιοχής είναι το Κάστρο του Σιγρίου.

Στο χωριό της Αγίας Παρασκευής, που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού, μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας.

Στην Λέσβο υπάρχει σημαντικός αριθμός υγρότοπων, στην περιοχή του κόλπου της Καλλονής αλλά και στον κόλπο της Γέρας. Επίσης υπάρχουν θερμές πηγές σε ορισμένα σημεία του νησιού, όπως για παράδειγμα τα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου.

Εκτός από το ούζο, μερικά ακόμη τοπικά προϊόντα της Λέσβου είναι το λαδοτύρι, το ελαιόλαδο και τα σαπούνια. Μία από της παραδοσιακές συνταγές της Λέσβου είναι η πλατσέντα, ένα παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό με γεύση ούζου.