Η Σάμος βρίσκεται στο ανατολικό Αιγαίο, ανατολικά της Ικαρίας, κοντά στα παράλια της Μικράς Ασίας. Είναι γνωστή και ως «το νησί του Πυθαγόρα» μιας που από εκεί κατάγεται ο Πυθαγόρας.
Πρωτεύουσα του νησιού είναι η πόλη της Σάμου, η οποία βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του και εκεί είναι και το λιμάνι του νησιού. Μερικά από τα αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφτείτε στην περιοχή, είναι το Αρχαιολογικό μουσείο (όπου βρίσκεται και ο Κούρος της Σάμου), το Βυζαντινό μουσείο καθώς και ο οικισμός Βαθύ ο οποίος διατηρεί σημαντικά δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Το Καρλόβασι βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού, είναι το δεύτερο λιμάνι της Σάμου και αποτελείται από τρία τμήματα, το Παλαιό, το Μεσαίο και το Νέο Καρλόβασι. Εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε το μουσείο Βυρσοδεψίας, ενώ σε απόσταση περίπου 4 χλμ νότια από το Νέο Καρλόβασι βρίσκεται το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία και περίπου 2 χλμ δυτικά από το Καρλόβασι βρίσκεται η παραλία Ποτάμι.
Στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, σε απόσταση περίπου 12 χλμ από την πόλη της Σάμου, βρίσκεται το Πυθαγόρειο. Ένα από τα αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφτείτε εκεί είναι το Αρχαιολογικό μουσείο και σε απόσταση περίπου 8 χλμ δυτικά του Πυθαγορείου μπορείτε να δείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου, όπου βρίσκεται το Ιερό της Σάμιας Ήρας.
Κοντά στο Πυθαγόρειο (σε απόσταση περίπου 3 χλμ ) βρίσκεται επίσης και το αεροδρόμιο «Αρίσταρχος ο Σάμιος».
Ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του νησιού είναι το χωριό Κοκκάρι, στην βόρεια πλευρά του νησιού, σε απόσταση περίπου 10 χλμ δυτικά από την πόλη της Σάμου. Στον οικισμό που βρίσκεται κατά μήλος της παραλίας θα βρείτε καταλύματα για την διαμονή σας καθώς και άλλα τουριστικά καταστήματα.
Μερικά επιπλεόν αξιοθέατα της Σάμου είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου κοντά στο χωριό Μυτιληνιοί και η Μονή Μεγάλης Παναγιάς σε απόσταση περίπου 2 χλμ νότια από το χωριό Κουμαραδαίοι.
Ένα από τα πιο γνωστά τοπικά προϊόντα της Σάμου είναι το μοσχάτο κρασί της, το οποίο παράγεται από το σταφύλι της ποικιλίας «Μικρόρωγο Μοσχάτο Άσπρο Σάμου» και μία παραδοσιακή συνταγή του νησιού είναι τα μπουρέκια Σάμου (πίτα με γλυκιά κολοκύθα).
Στη Σάμο αναπτύχτηκε από την αρχαιότητα η τέχνη της αγγειοπλαστικής. Ένα ιδιαίτερο δείγμα της είναι η περίφημη «κούπα του Πυθαγόρα» την οποία (σύμφωνα με την παράδοση) δημιούργησε για να διδάξει στους μαθητές του να πίνουν με μέτρο το κρασί. Στην συγκεκριμένη κούπα, όταν η στάθμη του υγρού που περιέχει κατέβει κάτω από ένα συγκεκριμένο σημείο, τότε η κούπα αδειάζει αυτόματα το υπόλοιπο περιεχόμενο της.