Ημαθία

Ο νομός Ημαθίας βρίσκεται στο κέντρο περίπου της Μακεδονίας και έχει πρωτεύουσα τη Βέροια. Συνορεύει Βόρεια με το νομό Πέλλας, Νοτιοανατολικά με το νομό Πιερίας, Ανατολικά με το νομό Θεσσαλονίκης και Νοτιοδυτικά με το νομό Κοζάνης.

Ο νομός Ημαθίας διαθέτει σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, αξιόλογους τουριστικούς και φυσικούς πόρους και πλούσια πολιτιστική παράδοση. Στην Ημαθία, ανθρώπινες εγκαταστάσεις εμφανίζονται από τα προϊστορικά χρόνια.

Στη Νέα Νικομήδεια υπάρχει ένας από τους παλαιότερους νεολιθικούς οικισμούς της Ευρώπης (6.000 π.Χ.).

Στη θέση της σημερινής Βεργίνας, ήταν κτισμένες οι ΑΙΓΕΣ, η πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Εκεί βρίσκονται οι Βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας, ο τάφος του Φιλίππου και τα μοναδικά ευρήματα τους.

Στην περιοχή της Νάουσας, βρίσκεται η αρχαία Μίεζα και η σχολή του Αριστοτέλη, εκεί όπου ο Μέγας Αλέξανδρος διδάχθηκε από το μεγάλο φιλόσοφο.

Στην περιοχή των Ανθεμίων, στον οικισμό των Λευκαδίων, υπάρχουν σημαντικοί μακεδονικοί τάφοι καθώς και το αρχαίο θέατρο της Μίεζας.

Στα ρωμαϊκά χρόνια η Βέροια γίνεται θρησκευτικό κέντρο, ενώ το 54 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος κηρύσσει τη νέα Χριστιανική Πίστη, στο «Βήμα». Η περιοχή ακμάζει στη Βυζαντινή περίοδο, από την οποία σώζονται πολυάριθμες Εκκλησίες με καταπληκτικές τοιχογραφίες, καθώς επίσης και πολυάριθμα δείγματα της μακεδονικής λαϊκής αρχιτεκτονικής, στη Βέροια και τη Νάουσα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ορεινά τοπία, όπου συναντώνται μοναδικά φυσικά οικοσυστήματα και σημαντικοί τόποι παραθερισμού και προσκυνήματος. Η Παναγία Σουμελά στην Καστανιά, ο Άγιος Νικόλαος στη Νάουσα, η Γραμμένη στο Βέρμιο.

Τα ορεινά Πιέρια και το Βέρμιο αποτελούν χώρους ορεινών διαδρομών μεγάλης ομορφιάς.

Οι χιονοδρομικές εγκαταστάσεις και πίστες στα χιονοδρομικά κέντρα του Σελίου και των Πηγαδιών προσφέρουν άνετη εξυπηρέτηση και αξέχαστες ώρες στους φίλους των χειμερινών σπόρ.

Από τις βασικότερες μορφές ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή της Ημαθίας φαντάζει να είναι ο Φυσιολατρικός τουρισμός και γενικότερα αυτή η μορφή που ως επίκεντρο έχει τις χαρές που προσφέρει στον επισκέπτη το βουνό. Ο πλούσιος υδάτινος πλούτος δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τεράστια δενδροκάλυψη στην περιοχή και οι πανύψηλες κορυφές με τα βουερά ποτάμια και τις ολόδροσες πηγές είναι πραγματικά πόλος έλξης για όποιον επιθυμεί να γνωρίσει την ελληνική φύση σε όλο της το μεγαλείο.

Η περιοχή προσφέρεται για υπαίθριες δραστηριότητες από ορειβατικές διαδρομές στο δίκτυο των ορεινών μονοπατιών που διαπερνούν το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4, αναβάσεις βουνών, αναρριχήσεις, ποδήλατο βουνού, πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς - το γνωστό «παραπέντε», κωπηλασία, αλλά και εκδρομές για αναζητήσεις ειδικών βοτάνων και λουλουδιών της περιοχής, ή ακόμη και φωτογραφήσεις.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς την Ημαθία οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Φωτογραφίες
  • Η χρυσή λάρνακα της Βεργίνας
  • Ο ποταμός Αλιάκμονας.
  • Το Βήμα του Αποστόλου Παύλου στη Βέροια
  • Το άλσος του Αγίου Νικολάου στη Νάουσα

Το περιεχόμενο της παρουσίασης “Ημαθίας“ (κείμενο και φωτογραφίες) είναι πνευματική ιδιοκτησία της Ν. Α. Ημαθίας και προέρχεται από τον δικτυακό τόπο www.imathia.gr. Αναδημοσιεύεται σύμφωνα με τους όρους χρήσης του δικτυακού τόπου www.imathia.gr, αναφέροντας ρητά την πηγή και τον πνευματικό ιδιοκτήτη του περιεχομένου, χωρίς να απαιτείται έγγραφη άδεια της Ν.Α. Ημαθίας.

Δήμοι της περιοχής: Δ. Αλεξάνδρειας, Δ. Ανθεμίων, Δ. Αντιγονιδών, Δ. Αποστόλου Παύλου, Δ. Βεργίνας, Δ. Βέροιας, Δ. Δοβρά, Δ. Ειρηνούπολης, Δ. Μακεδονίδος, Δ. Μελίκης, Δ. Νάουσας, Δ. Πλατέος