Λήμνος

Η Λήμνος βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο, βορειοδυτικά της Λέσβου και σύμφωνα με την μυθολογία είναι το νησί του Ηφαίστου.

Το αεροδρόμιο Ήφαιστος βρίσκεται στο κέντρο περίπου του νησιού, σε απόσταση περίπου 18 χλμ από την Μύρινα.

Η Μύρινα είναι η πρωτεύουσα και το κύριο λιμάνι της Λήμνου και βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Το όνομα Μύρινα, προέρχεται από την γυναίκα του πρώτου βασιλιά της Λήμνου, του Θόαντα. Μερικά από τα αξιοθέατα της περιοχής είναι το Ενετικό Κάστρο της Μύρινας, το αρχαιολογικό μουσείο και το εκκλησιαστικό μουσείο.

Σε απόσταση 3 χλμ νότια της Μύρινας βρίσκεται η παραλία Πλατύ (από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού), ενώ η παραλία του Αυλώνα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3 χλμ βόρεια από την Μύρινα.

Ο Μούδρος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 χλμ νοτιοανατολικά του αεροδρομίου της Λήμνου, στον ομώνυμο κόλπο που σχηματίζεται στη νότια πλευρά του νησιού.

Στην ανατολική πλευρά του νησιού σχηματίζεται το σύμπλεγμα Χορταρολίμνης, Αλυκής και Ασπρολίμνης, που αποτελεί έναν σημαντικό υγροβιότοπο της Ελλάδας. Στο χωριό Καλλιόπη βρίσκεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης όπου υπάρχει οπτικοακουστικό και άλλο ενημερωτικό υλικό.

Το Πορτιανό βρίσκεται περίπου 15 χλμ ανατολικά από την Μύρινα και ένα από τα αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφτείτε εκεί είναι το Λαογραφικό μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κτίσμα του χωριού και φιλοξενεί ποικιλία εκθεμάτων.

Η Νέα Κουτάλη είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό στον κόλπο του Μούδρου, σε απόσταση περίπου 6 χλμ από το αεροδρόμιο και εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε το μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας το οποίο περιλαμβάνει τρεις ενότητες, οι οποίες είναι «Η Ζωή των Κουταλιανών πριν από τον ξεριζωμό τους», «Η Σπογγαλιεία στη Νέα Κούταλη στη Λήμνο» και «Η Αρχαιολογική Συλλογή».

Μία από τις παραδοσιακές συνταγές της Λήμνου είναι τα βενιζελικά (τοπικό γλύκισμα), τα οποία πήραν το όνομα τους από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, μιας και του άρεσαν πολύ όταν τα δοκίμασε σε μία επίσκεψη του στο νησί.

Μερικά από τα τοπικά προϊόντα του νησιού είναι το Λημνιό κρασί, παραδοσιακά τυριά (όπως το καλαθάκι Λήμνου, το κασκαβάλι και το μελίχλωρο) καθώς και το θυμαρίσιο μέλι.