Ικαρία

παραλία Νας στην Ικαρία

Η Ικαρία βρίσκεται στην περιοχή ανάμεσα στην Σάμο και την Μύκονο και είναι ένα αρκετά ορεινό νησί, κατά μήκος του οποίου υπάρχει η οροσειρά Αθέρας.

Στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται η πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, ο Άγιος Κήρυκος και δύο από τα αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφτείτε εκεί είναι το Αρχαιολογικό μουσείο και το Λαογραφικό μουσείο.

Τα Θέρμα βρίσκονται περίπου 2 χλμ βορειοανατολικά από τον Άγιο Κήρυκο και είναι μια περιοχή γνωστή για τις θερμές πηγές που υπάρχουν εκεί. Πρόκειται για έναν παραθαλάσσιο οικισμό στον οποίο θα βρείτε και καταλύματα για την διαμονή σας.

Στην μέση περίπου της βόρειας πλευράς της Ικαρίας βρίσκεται το χωριό Εύδηλος, το οποίο είναι το δεύτερο λιμάνι του νησιού. Σε απόσταση περίπου 3 χλμ από τον Εύδηλο μπορείτε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό μουσείο που υπάρχει στο χωριό Κάμπος.

Μία από τις πιο όμορφες παραθαλάσσιες τοποθεσίες του νησιού είναι το Γιαλισκάρι στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού και σε απόσταση περίπου 3 χλμ δυτικά από το Γιαλισκάρι βρίσκεται το χωριό Αρμενιστής ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ικαρίας.

Το αεροδρόμιο «Ίκαρος» βρίσκεται στο ανατολικότερο σημείο του νησιού, σε απόσταση περίπου 12 χλμ από τον Άγιο Κήρυκο.

Μερικά από τα τοπικά προϊόντα του νησιού είναι η καθούρα (παραδοσιακό τυρί), το γλυκό Τριαντάφυλλο (γλυκό του κουταλιού), το κρασί και το μέλι. Επίσης μία παραδοσιακή συνταγή της Ικαρίας είναι το σουφικό (λαδερό φαγητό με μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πιπεριές και πατάτες).