Θάσος

Η Θάσος βρίσκεται στο Βόρειο Αιγαίο, απέναντι από την πόλη της Καβάλας. Είναι ένα πράσινο νησί, αφού μεγάλο μέρος του καλύπτεται από δάση. Πήρε το όνομά της από τον Θάσο, αδελφό της Eυρώπης.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι ο Λιμένας (Θάσος), στην βορειοανατολική άκρη της Θάσου. Μερικά από τα αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφτείτε στην περιοχή του Λιμένα είναι το Αρχαιολογικό μουσείο, η Αρχαία Αγορά και το Αρχαίο Θέατρο.

Τα Λιμενάρια βρίσκονται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού και στην περιοχή υπάρχουν πολλά καταλύματα και τουριστικά καταστήματα. Ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής είναι το "Παλατάκι", το κτίριο των γραφείων της γερμανικής εταιρίας που το 1903 πήγε να εκμεταλλευτεί τα μεταλλεύματα σιδήρου που υπήρχαν εκεί. Σε απόσταση περίπου 4 χλμ από τα Λιμενάρια βρίσκεται ο παραθαλλάσιος οικισμός Ποτός μια επίσης τουριστική περιοχή της Θάσου.

Η Σκάλα Ποταμιάς είναι ένας οικισμός στην ανατολική πλευρά του νησιού. Εκεί βρίσκεται η παραλία Χρυσή Ακτή και δίπλα της η παραλία Χρυσή Αμμουδιά (Σκάλα Παναγιάς), που είναι από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού. Στην περιοχή θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για την διαμονή σας. Ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής είναι το το μουσείο Πολύγνωτου Βαγή στο χωριό Ποταμιά.

Τρεις παραθαλλάσιοι οικισμοί στην δυτική πλευρά της Θάσου είναι η Σκάλα Καλλιράχης, η Σκάλα Σωτήρος και η Σκάλα Πρίνου. Στο χωριό Καλλιράχη, σε απόσταση περίπου 3 χλμ από την Σκάλα Καλλιράχης, μπορείτε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό μουσείο με παραδοσιακά έπιπλα και υφαντά.

Ένα επιπλέον αξιοθέατο του νησιού είναι το Μοναστήρι Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική άκρη του νησιού, σε απόσταση περίπου 18 χλμ από τα Λιμενάρια.

Μερικές από τις παραδοσιακές συνταγές που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι το σαραγλί Θάσου και το γλυκό Καρυδάκι ενώ δύο από τα τοπικά προϊόντα του νησιού είναι το μέλι και το ελαιόλαδο.