Ναύπακτος

Η Ναύπακτος είναι μια όμορφη παραθαλάσσια πόλη, η δεύτερη σε μέγεθος στον νομό Αιτωλοακαρνανίας. Είναι πόλη με μεγάλη ιστορία. Λέγεται ότι πήρε το όνομά της απ´ τη λέξη ναυς και πήγνυμι, που σημαίνει κατασκευή πλοίων.

Για πρώτη φορά εμφανίζεται το 1104 π.Χ. με τους Δωριείς οι οποίοι στην κάθοδό τους, χρησιμοποίησαν τη Ναύπακτο για να κατασκευάσουν υποτυπώδη πλοιάρια (σχεδίες για την ακρίβεια), οπότε και το «Ναύπακτος» μας έμεινε κληρονομιά. Αργότερα, κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας των Ρωμαίων γνώρισε ακμή λόγω και της σημαντικής της θέσης ακριβώς απέναντι από τη Πελοπόννησο και το 553 καταστράφηκε από σεισμό.

Υπήρξε σημαντική πόλη του Βυζαντίου και αργότερα του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Πέρασε ένα διάστημα Ενετοκρατίας πριν πέσει στα χέρια των Τούρκων το 1449, αλλά το 1687 καταλήφθηκε ξανά από τους Ενετούς για 12 χρόνια. Στις 18 Απριλίου 1829, απελευθερώθηκε οριστικά από τους Τούρκους.

Μερικά από τα αξιοθέατα της περιοχής:

  • Το καλοδιατηρημένο κάστρο που δεσπόζει στο λόφο με το πευκοδάσος πίσω από την πόλη.
  • Το παραδοσιακό ενετικό λιμάνι.
  • Τα πολλά παραδοσιακά σπίτια στο κέντρο της πόλης και τα πλακόστρωτα καλντερίμια της.
  • Το παλιό σπίτι της οικογένειας Μπότσαρη που έχει μετατραπεί σε μουσείο.
  • Οι δύο παραλίες της πόλης Ψανή και Γρίμποβο, καθώς και οι κοντινές παραλίες των χωριών της Φωκίδας.
  • Η κοντινή Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

Το κείμενο αυτό δημοσιεύεται υπό την Άδεια Ελεύθερης Τεκμηρίωσης GNU και χρησιμοποιεί περιεχόμενο από το άρθρο "Ναύπακτος" της ελεύθερης εγκυκλοπαίδειας Βικιπαίδεια
Στην Βικιπαίδεια βρίσκεται ένας κατάλογος των συντακτών