Νάουσα, Νάουσα, τι μου 'χεις κάνει (;), για σ' ένα έψαξα κάθε λιμάνι (άσχετο). Αυτή η παρουσίαση για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Νάουσας, είναι κάπως διαφορετική από τις υπόλοιπες του τουριστικού οδηγού (θα χρειαστεί ίσως και λίγο χιούμορ για να συνεχίσετε την ανάγνωση παρακάτω).
Που λέτε, λοιπόν, για να φτάσετε στη Νάουσα (σε υψόμετρο 330 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και αρκετά χιλιόμετρα κάτω από τα εξωτερικά στρώματα της ατμόσφαιρας της γης), στο δρόμο μεταξύ Βέροιας και Σκύδρας/Έδεσσας (ή αντίστροφα) θα βρείτε την λεγόμενη “διασταύρωση” (έχει και φωτεινό σηματοδότη ή “φανάρι” για να το πω λαϊκά). Η μία κάθετη πλευρά της διασταύρωσης οδηγεί στο σιδηροδρομικό σταθμό της Νάουσας και από την άλλη κάθετη πλευρά ανηφορίζετε προς τη Νάουσα. Ανηφορίζοντας λοιπόν, θα συναντήσετε σε κάποιο σημείο μία διακλάδωση του δρόμου. Αν συνεχίσετε ίσια (δεξιά) θα οδηγηθείτε απευθείας στο κέντρο της πόλης ενώ αν στρίψετε αριστερά, θα φτάσετε στην μία άκρη της πόλης, στο γήπεδο της Νάουσας. Ουσιαστικά είναι το ίδιο πράγμα, καθότι μικρή πόλη και συνεπώς μικρές και οι αποστάσεις, αλλά αν για παράδειγμα κατευθύνεστε στο χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια, τότε βολεύει καλύτερα να επιλέξετε την πρώτη περίπτωση.
Επίσης σχετικά με τις αποστάσεις, από την Αθήνα η απόσταση είναι στα 510 χλμ, ενώ από την Θεσσαλονίκη απέχει μόλις 90 χλμ. από την Εγνατία οδό.
Αν θέλετε να κάνετε στάση στο κέντρο της πόλης, το παρκάρισμα είναι και εδώ εξίσου δύσκολο με όλες τις άλλες πόλεις στις οποίες αγοράζονται αυτοκίνητα με χρηματοδότηση, αλλά υπάρχει ένα πάρκινγκ στην άκρη του δημοτικού πάρκου της Νάουσας και ένα απέναντι από το νοσοκομείο.
Μιας και ομιλούμε για το πάρκο της Νάουσας, να σας πω ότι είναι πολύ όμορφο, ιδιαίτερα την άνοιξη και το καλοκαίρι, που το πράσινο και τα άλλα χρώματα οργιάζουν. Είναι γενικά πολύ περιποιημένο από κηπουρικής άποψης και επίσης διαθέτει λίμνη με ψάρια και πάπιες, υπάρχουν και 1-2 παγόνια (τα οποία επίσης αρέσκονται να κάνουν και βόλτες στα γύρω μπαλκόνια εκτός τους πάρκου, οπότε ίσως απουσιάζουν όταν θα πάτε).
Αν είστε τυχεροί, ίσως δείτε και κάποιον σκίουρο, αλλά ακόμη κι αν δεν τον δείτε τελικά, η επίσκεψη στο πάρκο αξίζει ούτως ή άλλως. Θα δείτε επίσης την απέραντη θέα του κάμπου της Ημαθίας. Μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας είτε εντός του πάρκου, είτε σε κάποια από τις πολλές καφετέριες που βρίσκονται απέναντι από αυτό.
Στην μία άκρη του πάρκου, μπορείτε να βρείτε και το ΚΕΠ του δήμου Νάουσας, σε περίπτωση που ίσως σας χρειαστεί.
Από μουσεία, μπορείτε να επισκεφτείτε το ιστορικό και λαογραφικό μουσείο, το μουσείο Οίνου και Αμπέλου που στεγάζεται στο κτήριο που αποτέλεσε το πρώτο οινοποιείο της πόλης και το μουσείο των Βλάχων.
Εντός της πόλης, κάτι που αξίζει επίσης μία επίσκεψη, είναι ο χώρος θυσίας στην περιοχή των Στουμπάνων, όπου υπάρχει το χαρακτηριστικό άγαλμα της Ναουσαίας με το παιδί της στην αγκαλιά, που προτίμησαν να πέσουν από τον γκρεμό στο ποτάμι της Ναούσης παρά να πέσουν στα χέρια των κατακτητών.
Από το 1955, χαρακτηρίζεται "ηρωική πόλη", για τις θυσίες και τον αγώνα της την περίοδο του 1822.
Δυο άλλα σημεία στη Νάουσα που συνηθίζεται να παρουσιάζονται ως αξιοθέατα, είναι το ρολόι και ο οβελίσκος. Το μεν "ρολόι" βρίσκεται μπροστά από το δημαρχείο της Νάουσας και ενδεχομένως να παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον για εσάς και την φωτογραφική σας μηχανή. Ο δε "οβελίσκος" από την άλλη... τι να σας πω, μια ψηλή τσιμεντένια κολόνα είναι στο κέντρο της πλατείας (Καρατάσου). Δεν ξέρω αν θα σας εντυπωσιάσει κάτι σε αυτήν την κατασκευή, εκτός ίσως αν έχετε κάποια ιδιαίτερη καλλιτεχνική άποψη και αίσθηση των πραγμάτων. Τέλος πάντων, ας αφήσουμε μακριά το τσιμέντο και ας πάμε στην φύση!
(ή... κατά το κοινώς λεγόμενο απλά... ο Άγιος Νικόλας). Έχω πολλά να σας πω για τον Άγιο Νικόλα καθότι είναι το αγαπημένο μου μέρος στην Νάουσα. Βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη, και ξεκινώντας από το κέντρο της πόλης, μπορείτε να φτάσετε εκεί σε πέντε λεπτά με αυτοκίνητο ή ταξί (ταξί υπάρχουν στην κεντρική πλατεία της Νάουσας και έξω από το νοσοκομείο) ενώ επίσης υπάρχουν και τακτικά δρομολόγια των αστικών λεωφορείων (των οποίων ο σταθμός είναι επίσης στην κεντρική πλατεία).
Όπως και να' χει, αν επισκεφτείτε τη Νάουσα και δεν επισκεφτείτε τον Άγιο Νικόλαο... θα είστε αδικαιολόγητοι! Ακόμη και εγώ, που κανονικά ίσως θα έπρεπε ύστερα από τόσα χρόνια και τόσες εκατοντάδες επισκέψεις να μην μου κάνει τόσο μεγάλη αίσθηση, παρόλα αυτά συνεχίζω να τον επισκέπτομαι πολύ συχνά, πρώτον γιατί μου αρέσει πολύ και δεύτερον για να κινώ το αυτοκίνητο και να μην "πέφτει" η μπαταρία του από την ακινησία.
Στον Άγιο Νικόλαο υπάρχουν ξενοδοχεία και ξενώνες για επί τόπου διαμονή, ταβέρνες και καφετέριες, οπότε κουρασμένοι, νηστικοί και διψασμένοι δεν θα είστε και έτσι μπορείτε ελεύθερα να πιάσετε το "feeling" της φύσης, περιπλανώμενοι μέσα στην όμορφη (όλες τις εποχές του χρόνου) έκταση του Αγίου Νικολάου.
Τα πιο βασικά σημεία που πρέπει να δείτε είναι η ομώνυμη εκκλησία, απ´ όπου προέρχεται και το όνομα, ακριβώς δίπλα η τεχνητή λίμνη με πέστροφες και πάπιες και βέβαια οι "πηγές" της Αραπίτσας (του ποταμιού που χωρίζει την πόλη στα δύο). Υπάρχουν επίσης γήπεδα μπάσκετ, βόλεϋ και τένις, υπάρχει παιδική χαρά και λίγο παραμέσα το εκτροφείο θηραμάτων. Γενικά αξίζει να τα επισκεφτείτε όλα και όσο περισσότερο χρόνο αφιερώσετε στην περιπλάνησή σας στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, τόσο καλύτερα και βέβαια αν κουραστείτε υπάρχουν πολλά διάσπαρτα παγκάκια για ένα διάλειμμα!
Αυτό που εγώ προσωπικά προτείνω ανεπιφύλακτα (εκτός αν βρέχει), είναι να πάρετε τον καφέ σας ή έναν χυμό ανά χείρας (διατίθεται και στο αναψυκτήριο που υπάρχει στον χώρο με τα γήπεδα) και να κατευθυνθείτε στην τεχνητή λίμνη. Εκεί, στην πάνω πλευρά της λίμνης, υπάρχει ένα παγκάκι δίπλα σε μία βρύση με ξύλινη επένδυση. Κατά την γνώμη μου, υποκειμενική και ίσως ακούγεται υπερβολική αλλά το πιστεύω, το σημείο αυτό είναι σίγουρα ένα από τα ομορφότερα σημεία του πλανήτη μας, γι´ αυτό και είμαι σίγουρος ότι αν ακολουθήσετε την πρόταση μου, θα με θυμηθείτε και θα φταρνίζομαι.
Υπάρχουν βέβαια και πολλά ακόμη όμορφα σημεία μέσα σε αυτό το συνολικά όμορφο μέρος, μερικά εκ των οποίων θα ανακαλύψετε και μόνοι σας και μερικά ας μείνουν "μυστικά" ώστε να έχω και κάποιες εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που κάποιος από εσάς θα έχει προλάβει να κάτσει στο αγαπημένο μου παγκάκι δίπλα στην λίμνη. Μην είστε και αχάριστοι, σας είπα το καλύτερο.
Λοιπόν, με βαριά καρδιά, ας απομακρυνθούμε από τον Άγιο Νικόλα και να δούμε τι άλλο μπορούμε να δούμε στη Νάουσα. Υπάρχει μία ακόμη μικρή βέβαια τοποθεσία, αλλά εμένα μου αρέσει και δεν έχω δει να αναφέρεται ιδιαίτερα σε τουριστικές πληροφορίες. Πρόκειται για το εκκλησάκι του Αγίου Θεολόγου, σε έναν μικρό λόφο, στον δρόμο πηγαίνοντας από τη Νάουσα προς το Αρκοχώρι. Είναι ήσυχο μέρος, με όμορφη θέα και πολύ όμορφη αυλή. Αξίζει έστω και μία μικρή στάση και εκεί. Επίσης, στον ίδιο δρόμο, πηγαίνοντας παραπάνω μπορείτε θα βρείτε μία διακλάδωση που αριστερά σας οδηγεί στον οικισμό του Αρκοχωρίου, όπου μπορείτε να βρείτε όμορφες ταβέρνες ή συνεχίζοντας προς το Σέλι, βρίσκεται η "Γραμμένη", στην οποία, αν και δεν έχω πάει ποτέ, έχω ακούσει ότι το καλοκαίρι προσφέρεται για κατασκήνωση (camping).
Ας πάμε και μία βόλτα στο χιονοδρομικό κέντρο, στα Τρία-Πέντε Πηγάδια της Νάουσας. Για ποιον λόγο λέγεται "3-5" Πηγάδια δεν ξέρω. Με μία χιουμοριστική ματιά, σκέφτομαι ότι ίσως δεν μπόρεσαν να τα μετρήσουν ακριβώς πόσα είναι. Στα 3-5 Πηγάδια λοιπόν, σε υψόμετρο 1400-2050 μέτρα, αν σας αρέσουν τα χειμερινά αθλήματα, υπάρχουν πίστες για σκι, snowboard κτλ, για την διασκεδοαθλητική σας ολίσθηση στο χιόνι, είτε είστε αρχάριος είτε πεπειραμένος. Υπάρχει και σύστημα τεχνητής χιόνωσης, το οποίο βέβαια δεν μπορεί να κάνει θαύματα, αλλά συμβάλει και αυτό όσο μπορεί σε περιόδους που οι πίστες χρειαστούν μία χείρα βοηθείας από απόψεως επάρκειας χιονιού. Στην περιοχή δραστηριοποιείται και ο ορειβατικός σύλλογος (ΕΟΣ) Νάουσας, ο οποίος αν εξαιρέσεις εμένα που τα παράτησα μικρός, έχει να επιδείξει πολλούς καλούς χιονοδρόμους με πανελλήνιες και διεθνείς επιτυχίες.
Από αρχαιολογικής απόψης, μπορείτε να επισκεφτείτε την σχολή του Αριστοτέλη (Νυμφαίο), στο κάτω μέρος της Νάουσας (θέση Ισβόρια), όπου διδάχτηκε ο Μέγας Αλέξανδρος, ενώ λίγο παρακάτω υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος (αρχαίο θέατρο της Μίεζας). Δεν έχω γνώση και γνώμη για αυτά τα θέματα, γι' αυτό δεν θα επεκταθώ περισσότερο.
Από εκεί και πέρα, αν έρχεστε στη Νάουσα από μακριά, με την ευκαιρία μπορείτε να πάτε και μία βόλτα στη Βέροια που απέχει λιγότερο από μισή ώρα οδικώς (περίπου στα 20 χλμ. για να ακριβολογούμε), και λίγο παραδίπλα μπορείτε να επισκεφτείτε την περίφημη Βεργίνα με τον γνωστό αρχαιολογικό της χώρο.
Κινούμενοι στην αντίθετη κατεύθυνση, υπάρχει επίσης η Έδεσσα (σε απόσταση περίπου 35 χλμ.) με τους ξακουστούς καταρράκτες. Τέλος πάντων, εδώ το θέμα μας είναι η Νάουσα, οπότε ας μην επεκταθούμε σε όλο το νομό Ημαθίας, την κεντρική Μακεδονία και την βόρεια Ελλάδα γενικότερα.
Τώρα, αν βρίσκεστε σε κάποια κοντινή περιοχή της Ελλάδας (π.χ. Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Κατερίνη κτλ), η Νάουσα προσφέρεται ακόμη και για μία ολοήμερη εκδρομή. Αν σκοπεύετε να μείνετε μερικές ημέρες στη Νάουσα, υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, ξενώνες και γενικότερα ενοικιαζόμενα δωμάτια, για την διαμονή σας στη Νάουσα.
Τα περισσότερα δεν είναι μέσα στην πόλη, αλλά είτε στον δρόμο μπαίνοντας στην Νάουσα, είτε στον δρόμο προς τα 3-5 Πηγάδια, είτε στον Άγιο Νικόλαο, γενικώς κάπως περιφερειακά. Πάντως προσφέρεται διαμονή και σε ξενοδοχεία/ξενώνες μέσα στην πόλη της Νάουσας.
Σε ότι αφορά τα τοπικά προϊόντα, η περιοχή της Νάουσας είναι φυσικά γνωστή για το κρασί που παράγει (κρασιά Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτάτης Ποιότητος "Ο.Π.Α.Π."), καθώς επίσης για τα μήλα και τα ροδάκινα της. Άλλωστε μία από τις ασχολίες πολλών Ναουσαίων, είτε βασική είτε δευτερεύουσα, είναι η γεωργία. Μιας και μιλάμε για απασχόληση και εργασία, θα πρέπει σίγουρα να αναφερθεί το πολύ μεγάλο πρόβλημα ανεργίας που υπάρχει στην Νάουσα, παρόλο που αυτή δεν είναι τουριστική πληροφορία.
Από έθιμα και εκδηλώσεις, τα τελευταία χρόνια κατά την διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται μία ή και περισσότερες συναυλίες στον Άγιο Νικόλαο και αν συμπίπτει η επίσκεψή σας με κάτι τέτοιο, σίγουρα μια συναυλία στον χώρο του Αγίου Νικολάου θα είναι μια αρκετά διαφορετική από τα συνηθισμένα και ευχάριστη εμπειρία για εσάς. Το καλοκαίρι επίσης λειτουργεί και θερινό σινεμά/κινηματογράφος μέσα στη Νάουσα (στο πάρκο) όπου πέρα από ταινίες ενίοτε φιλοξενούνται και φολκλορικές παραστάσεις.
Κατά την διάρκεια της αποκριάς (καρναβάλι), υπάρχει το γνωστό έθιμο "Γενίτσαροι και Μπούλες", με τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες, παραδοσιακή μουσική, κρασί και μεζέδες.
Ένα ακόμη έθιμο, την περίοδο των Χριστουγέννων, είναι το έθιμο του "καρτσούνου". Πρόκειται για το άναμα φωτιάς χρησιμοποιώντας ξύλα και ειδικότερα συνήθως μεγάλες ρίζες και κομμάτια από κορμούς δέντρων, που ανάβονται σε διάφορα σημεία και γειτονιές της Νάουσας, και βέβαια ενώ το concept λέει ότι είναι για να ζεστάνουν τον νεογέννητο Χριστό, όπως καταλαβαίνετε συνήθως όπου υπάρχει φωτιά υπάρχει και... ψήσιμο λουκανικακίων και άλλων κρεατικών.
Και κλείνοντας, μερικά χρήσιμα τηλέφωνα, για το πάνε-έλα (σούρτα-φέρτα) σας και γενικότερα...
Αυτά από εμένα, αν σκεφτώ κάτι επιπλέον, θα επιστρέψω με ακόμη περισσότερες πληροφορίες. Προς το παρόν... σας υπενθυμίζω για το παγκάκι δίπλα στη λίμνη του Αγίου Νικολάου και σας εύχομαι ευχάριστη διαμονή στη Νάουσα.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τον αναλυτικό τουριστικό οδηγό της Νάουσας