Κυκλάδες

Το σύμπλεγμα των νησιών στις Κυκλάδες, περιλαμβάνει περισσότερα από 200 νησιά, εκ των οποίων τα 24 είναι κατοικημένα, με μεγαλύτερο το νησί της Νάξου και μικρότερο το Πάνω Κουφονήσι.

Η ονομασία των Κυκλάδων φαίνεται να έχει σχέση με την λέξη κύκλος και βρέθηκε να αναφέρεται τον 5ο αιώνα π.Χ. από τον Ηρόδοτο, ενώ η αρχαιότερη εγκατάσταση ανθρώπων στις Κυκλάδες υπολογίζεται το 9000π.Χ. στην Κύθνο.


Αμοργός

Η Αμοργός βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων και πρωτεύουσα του νησιού είναι η Αμοργός (Χώρα), ενώ κύριο λιμάνι του νησιού είναι τα Κατάπολα.

φωτογραφία από την Αμοργό


Πάρος

Η Πάρος είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων και πρόκειται για έναν δημοφιλή τόπο διακοπών. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Παροικιά, στην δυτική πλευρά, όπου βρίσκεται και το λιμάνι της Πάρου

φωτογραφία από τη Νάουσα της Πάρου


Άνδρος

Η Άνδρος είναι το βορειότερο και δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων (μετά τη Νάξο). Στο νησί υπάρχουν δύο λιμάνια στην ανατολική πλευρά στη Χώρα (πρωτεύουσα του νησιού) και στο Κόρθι και άλλα δύο στη δυτική πλευρά το Μπατσί και το Γαύριο.

Χώρα


Σίφνος

Το νησί της Σίφνου βρίσκεται στις δυτικές Κυκλάδες και έχει πρωτεύουσα την Απολλωνία (ή Σταυρί). Η Σίφνος φημίζεται για την αγγειοπλαστική ενώ παραδοσιακά εδέσματα του νησιού είναι οι ρεβιθοκευτέδες, η καπαροσαλάτα, τα αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά κ.α.

η θέα προς το χωριό Καμάρες


Κέα

Το φυσικό λιμάνι της Κέας βρίσκεται στον κόλπο του Αγίου Νικολάου, στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Εκεί βρίσκεται ο οικισμός της Κορησσίας, ένα σημαντικό τουριστικό σημείο του νησιού και σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου συναντάμε την παραλία Γιαλισκάρι.


Σύρος

Η Σύρος είναι ένα από τα νησιά των Κυκλάδων και έχει πρωτεύουσα την Ερμούπολη η οποία βρίσκεται στο μέσο της ανατολικής πλευράς του νησιού.

Ερμούπολη Σύρου


Ίος

Η Ίος (ή Νιός, όπως λέγεται από τους ντόπιους) είναι νησί των Κυκλάδων και βρίσκεται νότια της Πάρου και της Νάξου.


Φολέγανδρος

Η Φολέγανδρος βρίσκεται στις νότιες Κυκλάδες, ανάμεσα στη Μήλο και στην Σαντορίνη. Το λιμάνι του νησιού είναι στο χωριό Καραβοστάσης, στη νοτιοανατολική άκρη της Φολεγάνδρου.


Κύθνος

Η Κύθνος βρίσκεται στις δυτικές Κυκλαδες, ανάμεσα στα νησιά Κέα και Σέριφος. Το νησί παλιότερα λεγόταν Θερμιά, λόγω των θερμών πηγών που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στην περιοχή των Λουτρών.

παραλία


Ηρακλειά

Η Ηρακλειά είναι ένα μικρό νησί νότια της Νάξου. Το λιμάνι του νησιού είναι στο χωριό Άγιος Γεώργιος που βρίσκεται στην βορειοανατολική άκρη της Ηρακλειάς.


Μήλος

Η Μήλος βρίσκεται στις νοτιοδυτικές Κυκλάδες και έχει το σχήμα ενός πέταλου, σχηματίζοντας στο κέντρο της έναν μεγάλο κόλπο.

εκκλησία στη Μήλο


Νάξος

Η Νάξος βρίσκεται ανατολικά της Πάρου και είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων. Η πρωτεύουσα της Νάξου είναι η Χώρα και στη νότια πλευρά της Χώρας βρίσκεται μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού, ο Άγιος Γεώργιος.


Σαντορίνη

Η νησί της Σαντορίνης βρίσκεται νότια της Νάξου και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων. Το όνομα Σαντορίνη προέκυψε από τους Ενετούς που περνούσαν από το νησί για ανεφοδιασμό και έκαναν στάση στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης (Σάντα Ιρίνα).

Σαντορίνη


Τήνος

Η Τήνος βρίσκεται στις Κυκλάδες, στην περιοχή ανάμεσα στην Άνδρο και την Μύκονο. Το λιμάνι του νησιού βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού, όπου είναι χτισμένη η Χώρα, η πρωτεύουσα της Τήνου.

εκκλησία στην Τήνο


Μύκονος

Η Μύκονος βρίσκεται νοτιοανατολικά της Τήνου και κατά κοινή ομολογία αποτελεί το πιο κοσμοπολίτικο νησί της Ελλάδας και ένα από τα δημοφιλέστερα νησιά της Μεσόγειου.

Μύκονος


Σέριφος

Η Σέριφος βρίσκεται στις δυτικές Κυκλάδες, στην περιοχή ανάμεσα στην Κύθνο και την Σίφνο. Το λιμάνι του νησιού είναι στο χωριό Λιβάδι, στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού.


Αντίπαρος

Η Αντίπαρος βρίσκεται δυτικά της Πάρου. Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του νησιού είναι το σπήλαιο της Αντιπάρου το οποίο είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ελλάδας.


Δονούσα

Η Δονούσα είναι ένα μικρό νησί των Κυκλάδων και βρίσκεται βόρεια της Αμοργού. Στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού βρίσκεται το λιμάνι της Δονούσας και ο κύριος οικισμός της, ο Σταυρός.


Κουφονήσια

Τα Κουφονήσια είναι ένα σύμπλεγμα δύο νησιών στις Κυκλάδες, το Πάνω και το Κάτω Κουφονήσι τα οποία χωρίζονται από μια απόσταση μόλις 200 μέτρων περίπου.


Σχοινούσα

Η Σχοινούσα βρίσκεται νότια της Νάξου. Στο νησί υπάρχουν δύο οικισμοί, η Χώρα και η Μεσαριά. Το λιμάνι (Μερσίνι) βρίσκεται στην δυτική πλευρά του νησιού, σε απόσταση περίπου 1 χλμ από την Χώρα.


Σίκινος

Η Σίκινος βρίσκεται ανάμεσα στην Ίο και την Φολέγανδρο. Το λιμάνι του νησιού βρίσκεται στον οικισμό της Αλοπρόνοιας, στην ανατολική πλευρά.


Ανάφη

Η Ανάφη βρίσκεται δυτικά από την Σαντορίνη. Το λιμάνι βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού, στον οικισμό του Αγίου Νικολάου (ή Γιαλός) και σε μικρή απόσταση ανατολικά του λιμανιού βρίσκεται ο οικισμός Κλεισίδι.